Brief aan mijn zus

Bennebroek, 3 maart

Lieve zus,

Het is moeilijk om een eerste brief te schrijven naar iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Waar moet ik beginnen? Ach, ik begin gewoon. Want ik wil je graag laten weten dat ik aan jou denk. En aan onze moeder Marwiyah.

Allereerst gecondoleerd met het verlies van onze moeder. Zo kort geleden… Ik kan nauwelijks in woorden uitdrukken hoe erg ik het vind dat ik nét te laat was met haar (laten) zoeken. Het breekt mijn hart als ik bedenk dat zij nooit heeft geweten dat ik naar haar op zoek was. Eergisteren, op 1 maart, kreeg ik het te horen. Toen hoorde ik ook voor het eerst over jou.

Wat moet jij geschrokken zijn, toen je daarna hoorde dat er ergens aan de andere kant van de wereld nóg een dochter van Marwiyah rondloopt: ik. En wat vind ik het fijn om te horen, dat je contact met me wilt!

Mijn naam is Wendy Maria. De naam ‘Maria’ heb ik destijds in Indonesië gekregen. Ik weet niet of mama Marwiyah me deze naam heeft gegeven, of iemand anders. Op 14 maart 1977 ben ik geboren. En vijf maanden later ben ik door Nederlandse ouders geadopteerd en naar Nederland gevlogen. Ik heb een adoptiebroer Tim. Hij is twee jaar ouder dan ik en hij is in 1975 geadopteerd vanuit Vietnam. Opgroeien met een broer was heel fijn. Maar eigenlijk heb ik altijd geweten, gevoeld én heel hard gehoopt dat ik ook nog een zus had. En dat ben jij.

Ik ben erg nieuwsgierig naar jouw leven. Hoe gaat het met je? Wat doe je zoal in het dagelijks leven? Heb je fijne vrienden om je heen? Hou je van muziek? Zelf speel ik piano en ik zing in een band. Ik heb me altijd afgevraagd of ik de liefde voor muziek van mijn Indonesische familie heb (was onze moeder muzikaal?). Ik schrijf graag en ik teken en schilder. Daar heb ik zelfs mijn beroep van gemaakt. Ben jij ook creatief?

Kun en wil je me meer vertellen over mama? Wat was zij voor een vrouw? Ik heb me mijn hele leven afgevraagd of ik op haar leek. Of ik misschien bepaalde karaktereigenschappen van haar heb overgenomen. Wil je me foto’s van haar en jou zelf sturen? Misschien heb je zelfs foto’s van toen mama nog jonger was?

Ik woon in Bennebroek. Dat is een klein plaatsje in het westen van Nederland. Ik woon hier samen met mijn vriend Arthur en onze eeneiige tweeling Lea en Mara (2014). Ik kijk ernaar uit om in de toekomst samen met mijn gezin naar Indonesië te reizen en iedereen – inclusief mezelf – aan je voor te stellen.

Er is zo veel te vragen, zo veel te vertellen. Voor nu zal ik het even hierbij laten. Ik hoop heel erg dat je me terug wilt schrijven en wacht je antwoord af.

Liefs,

je zus Wendy Maria

Related posts

Leave a Comment