Bloedband

Wat is familie?

Het is een vraag die ik mezelf vaak stel sinds ik begonnen ben met het schrijven van mijn boek. (Overigens heb ik het manuscript naar diverse uitgevers gestuurd en is de eerste afwijzing helaas al binnen…)

Van mijn zus hoor ik nauwelijks. Of dat nu komt door de geldkwestie van laatst… Ach, ik mag niet te snel conclusies trekken en wacht af.

Familie gaat verder dan bloedverwantschap. Veel verder. Hoewel ik altijd op zoek was naar mijn plek in ons adoptiegezin, heb ik altijd geweten wie mijn familie was. Het gezin waarin ik opgroeide, dát is mijn familie. Ik kon vroeger chagrijnig worden, als mensen vroegen of ik wist wie mijn ‘échte ouders’ waren. Hoezo echt. Mijn adoptieouders zijn mijn echte ouders. Mijn adoptiebroer is mijn echte broer. Dat wij niet dezelfde genen delen, maakt het niet ónecht.

Is mijn zus familie? Ja, in principe wel. We hebben dezelfde moeder.

Toch worstel ik. Ik mis verbinding. Dat we dezelfde taal niet spreken, wil niet bepaald helpen. Maar ik moet tevens toegeven dat de lesboeken Bahasa Indonesia alweer een tijdje liggen te verstoffen onder mijn bed.

Het gevoel ontbreekt. Het gevoel dat verbindt. Het gevoel van familie.

 

Related posts

Leave a Comment