Een stukje van mijn geschiedenis

Ik ben op 14 maart 1977 geboren in Magelang (Centraal Java, Indonesië). Op 30 maart 1977 heeft mijn moeder Marwiyah mij afgestaan. Vanaf dat moment – althans, dat maak ik uit de papieren op – werd de zorg en verantwoordelijkheid overgedragen aan een vrouw genaamd Martha Chen. Ik neem voorzichtig aan dat zij namens een adoptieorganisatie werkte. Maar dat is informatie die daadwerkelijk ontbreekt. Het eerstvolgende wat ik weet over mijn eerste levensmaanden, is dat ik in juli geopereerd ben. Ik vermoed in een ziekenhuis in Jakarta. Maar waaraan ik ben geopereerd en waarom? Geen flauw idee. Ik heb geen naam van het ziekenhuis, alleen de wetenschap dat ik geopereerd ben, vlak voordat ik naar Nederland vloog. Dat is destijds aan mijn adoptieouders verteld.

In juli kwam tevens de adoptie rond. Om na mijn operatie aan te sterken voor de reis naar Nederland, heb ik vanaf 2 augustus tot en met 23 augustus in een gastgezin gezeten. Dit was bij een Nederlandse familie  die op dat moment al 4 jaar in Indonesië woonde: de familie Vijverberg. Zij hadden zelf ook drie adoptiekinderen (3 jaar, 2 jaar en 9 maanden). Van dit gezin heb ik verder helaas geen gegevens.

Dan weet ik verder nog van het bestaan van ene mejuffrouw Lia Maas, een Nederlandse. Zij reisde destijds samen met een vriendin (mejuffrouw Tack) door Indonesië, toen ze van een andere vriendin – die op dat moment als zendelinge op Midden-Java werkte – hoorde over de problemen van het vervoer van adoptiekinderen uit Indonesië naar andere landen. Lia en haar vriendin hebben toen contact opgenomen met de adoptieorganisatie om zich aan te bieden als ‘begeleiders’. Zij hebben mij en nog een ander adoptiekind, Victor, op 24 augustus 1977 begeleid in het vliegtuig naar Nederland.

Martha Chen vormt de sleutelfiguur hier. Mijn gevoel zegt dat we bij haar moeten starten. Zij weet hoe ik bij haar terecht ben gekomen. Wellicht kent zij mijn moeder. Zij weet waar ik in de maanden tussen mijn geboorte en mijn adoptie ben geweest. Mijn Roots zal dan ook als eerste proberen Martha te traceren.

Spannend…

Related posts

Leave a Comment