Gesprek met Martha

Mijn Roots heeft Martha Chen weten te traceren. Inmiddels heeft Ana via Facebook een chatgroepje gemaakt voor geadopteerden die net als ik via Martha Chen naar Nederland zijn gekomen. Allemaal geboren in 1977. Een van hen blijkt zelfs al jaren contact te hebben met Martha! En dat terwijl ik niet eens wist dat Martha nog leefde.

Er is ook een gesprek geweest met Martha. Ana heeft een van haar Indonesische contacten, Eko, ingeschakeld. Eko is gisteren bij haar langsgegaan en heeft geprobeerd te achterhalen wat Martha nog weet van die tijd. Ze is nu 74.

Ik weet niet wat ik precies had verwacht. Maar ik merk dat ik wat teleurgesteld ben over de uitkomst. Martha wist zich nagenoeg niks te herinneren. Ja, dat baby’s niet door de biologische moeders bij haar werden gebracht, maar door tussenpersonen. Over individuele kinderen kon ze zich niet veel herinneren. Ze wist ook niet meer wie ik was, ook al had Eko een foto en een aantal scans bij zich van kaarten en brieven die Martha ons vroeger heeft gestuurd.

We mogen haar appen. Of bellen. Maar ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik zou moeten zeggen. Ik sta er op dit moment ook nog veel te sceptisch in. Wellicht heeft Martha altijd vanuit de goedheid van haar hart gehandeld. Was ze zowaar oprecht. En was ze ervan overtuigd dat wat ze deed het beste was voor ons. Maar ze moet toch haast geweten hebben, dat lang niet alle baby’s op fatsoenlijke wijze bij haar kwamen? Dat er in die tijd sprake was van babyhandel*? Heeft ze nooit gedacht aan al de moeders die werden voorgelogen en met lege handen achterbleven? Was ze dan werkelijk zo naïef?

Tegelijkertijd heb ik Martha gedurende mijn hele leven als een soort engel gezien. Dat de nieuwe feiten van het afgelopen jaar afbreuk doen aan dit beeld, is verdomd moeilijk te verteren.

Martha Chen en ik
Martha Chen en ik in Jakarta, Indonesië, 1977

 

*in 1983 werd de adoptiestroom vanuit Indonesië voor onbepaalde tijd stopgezet door de Indonesische regering.

 

 

Related posts

Leave a Comment